Page 10 - Michelangelo sajtválaszték
P. 10
Piemont
Lombardia
GORGONZOLA
Olaszország leghíresebb kék sajtja
Tehéntejből
készül
Penicilingombák teszik
zöldesen márványozottá
Ízének erőssége függ
az érlelési idő hosszától
- Dolce (lágy, sárgásfehér színű)
- Piccante (kemény, csípős, erősebb ízű, kékes-zöld foltok találhatóak rajta)
1970 óta védelem alatt áll, 1996 óta az EU által is elismert DOP listán is szerepel.
! Ebből adódóan nagyon szigorúan szabályozzák az előállítási folyamatot.
Olaszországban mindössze csak kb. 40 helyen gyártják.
FELHASZNÁLÁSI ÉS FOGYASZTÁSI JAVASLAT:
• Íze a gombára emlékeztet, jól illik hozzá a körte és a dió.
• Megolvasztva akár polentába és rizottóba is keverhető.