Page 10 - Michelangelo sajtválaszték
P. 10

Piemont


                                                                                                     Lombardia
               GORGONZOLA

               Olaszország leghíresebb kék sajtja





                           Tehéntejből
                           készül



                           Penicilingombák teszik
                           zöldesen márványozottá



                           Ízének erőssége függ
                           az érlelési idő hosszától
                           - Dolce (lágy, sárgásfehér színű)
                           - Piccante (kemény, csípős, erősebb ízű, kékes-zöld foltok találhatóak rajta)



                           1970 óta védelem alatt áll, 1996 óta az EU által is elismert DOP listán is szerepel.
                  !        Ebből adódóan nagyon szigorúan szabályozzák az előállítási folyamatot.
                           Olaszországban mindössze csak kb. 40 helyen gyártják.










               FELHASZNÁLÁSI ÉS FOGYASZTÁSI JAVASLAT:

               •  Íze a gombára emlékeztet, jól illik hozzá a körte és a dió.
               •  Megolvasztva akár polentába és rizottóba is keverhető.
   5   6   7   8   9   10   11   12   13   14   15