Áfonyás vörösboros szarvas ragu, sült céklával, serpenyőben pirított vajas galuskával
2019.08.28
Hozzávalók 10 főre:
- Szarvas comb extra kocka 1,6 kg
- Extra szűz olíva olaj 0,01l
- Vöröshagyma 0,2 kg
- Fokhagyma 0,05 kg
- Barna cukor 0,02 kg
- Kukta mustár 0,025 kg
- Füstölt szalonna 0,1 kg
- Sárgarépa 0,5 kg
- Áfonya lekvár 0,15 kg
- Cékla 0,5 kg
- Alma 0,15 kg
- Paradicsom püré 0,05 kg
- Vörösbor 3 dl
Fűszerek:
- Kakukkfű
- Rozmaring
- Boróka bogyó
- Szegfűbors
- Só, bors ízlés szerint
Köret:
- Galuska
- Vaj
A szarvas combot bedörzsöljük sóval, barna cukorral, olíva olajjal, szegfűborssal, boróka bogyóval és a hűtőben állni hagyjuk 6 órán keresztül.
Szalonnát zsírjára sütjük, majd hozzáadjuk a vöröshagymát. Amikor a hagyma üvegesre sült hozzáadjuk a comb kockákat, és addig pirítjuk amíg pörzsanyag nem keletkezik a szarvashús felületén. A lábasban a húst félrehúzzuk és a paradicsom pürét lepirítjuk a szabadon hagyott felületen. A raguhoz hozzáadjuk a zöldfűszereket, az alma kockákat, a sárgarépa batonokat, majd felöntjük vörösborral, és vad alaplével. Fedő alatt pároljuk addig, amíg meg nem puhul. A szaftba belekeverjük az áfonyalekvárt és felforraljuk, ha szükséges utána fűszerezünk.
Serpenyőben pirított vajas galuskával tálaljuk.
A receptet írta és
az ételt készítette:
Csányi Jenő