Csirkemell filé baconnal és aszaltszilvával göngyölve, édesburgonya hasábokkal, pirított dió mártással.
Hozzávalók 10 személyre:
- 1400g csirkemell filé
- 120g Kedvenc ízek Bacon szalonna
- 120g Trappista sajt
- 100g aszalt szilva
- 2db tojássárgája
- 1 csokor petrezselyem zöld
- 80g vaj
- só, feketebors, őrölt fahéj, őrölt szegfűszeg
- Vörösbor
- 2kg kukta édesburgonya
- Sütéshez sütőolaj
Mártás:
- 45g dióbél
- 20g vaj
- 5dl főzőtejszín
- 4dl csirke alaplé
- 20g mustár
- só, fehérbors
- 1 csokor petrezselyem zöld
Borajánló: Mad Wine MÁD Hárslevelű 2019
Elkészítés:
Göngyölt csirkemell:
Csirkemelleket kiklopfoljuk, sóval borssal ízesítjük. A bacon szalonnát kipirítjuk majd félretesszük hűlni. Vörösbort felforraljuk, hozzáadjuk, őrölt fűszereket, majd levesszük a tűzről és beletesszük az előre felvágott aszalt szilvát, hagyjuk kihűlni. Ezt követően leszűrjük. Bacont, a szilvát, a tojássárgáját és a petrezselyem zöldet összekeverjük és betöltjük a csirkemellbe, felgöngyöljük, fol-pack fóliában formázzuk, és kigőzöljük. Tálalás elött felhevített tisztított vajban aranybarna kérget sütünk rá.
Köret:
Az édesburgonyát bő sütőzsiradékban ropogósra sütjük, fűszerezzük sóval borssal.
Mártás:
A csirkemell pirításából visszamaradt zsiradékon megforgatjuk a diót, hozzáadjuk a csirke alaplevet ízesítjük, majd tejszínnel beforraljuk és a végén hideg vajdarabkákkal montírozzuk. Tálalás elött petrezselyem zölddel frissítjük.