Vörös sügér kuszkusz salátával vajas karottával
Vörös sügér kuszkusz salátával vajas karottával
Nyersanyagok 2 főre:
A halhoz:
fejenként egy-egy vörös sügér (kifilézve, fejenként 2 filé), só, tört színes bors, olívaolaj, ½ citrom leve
A kuszkuszhoz:
1 csésze kuszkusz (225 ml-es csésze), 1 csésze zöldségalaplé, ½ citrom leve és reszelt héja, csipet só, tört színes bors, ½ chili, 1 csokor friss koriander levél, 40-50 g lilahagyma, 1 db grapefruite, 3 ek olívaolaj
A vajas karottához:
Kukta Sárgarépa hullámos korong 0,15 kg, ½ csomag petrezselyem, 3 ek. vaj,só
Elkészítési útmutató:
A kuszkuszhoz az alaplevet összekeverjük az olívaolajjal, citromlével, reszelt citrommal, sóval, borssal. A kuszkuszt egy tálba tesszük, ráöntjük a forró levet, majd azonnal lefedjük, és 10 percig hagyjuk, hogy magába szívja a nedvességet. Ekkor összekeverjük, hogy szemeire essen. A hagymát, a chilit finomra aprítjuk, a koriander leveleit letépkedjük, és belekeverjük a kuszkuszba. A grapefruitot kifilézzük, szintén beleforgatjuk a salátába. Jól összeérnek az ízek, ha egy éjszakát hagyjuk a salátát pihenni. Fogyasztás előtt, frissen sütjük ki serpenyőben a FRISS halat. A halfiléket átöblítjük, majd leitatjuk róluk a felesleges nedvességet. Sózzuk, tört színes borssal fűszerezzük mindkét oldalukat. Egy serpenyőben olíva olajat hevítünk, először a halat a bőrös oldalával lefelé helyezzük a forró olajba. Egy lapos fakanállal érdemes a halat a serpenyő aljához nyomni, hogy ne pöndörödjön fel. 3-4 percig sütjük, majd megfordítjuk, és a másik oldalukat is 2-3 percig sütjük. Ha készen van, még a serpenyőben ráfacsarjuk a citrom levét. Frissen, forrón tálaljuk a salátával. A vajas karottához a Kukta hullámos korongokat olvasztott vajon megpároljuk sóval és finomra vágott petrezselyemmel ízesitjük.