Vaslapon sült lazac steak combsonkával pritított héjas cukorborsóval és ementáli sajtos graten burgonyával
2021.01.26
Hozzávalók 10 adahoz:
- 2 kg lazac
- 10 db sajtos graten
- 1,5 kg héjas cukorborsó Bonduelle
- Folyékony vaj (Debic, Rama)
- Combsonka 10 szelet (szeletelt Hevesi duosonka érlelt comb)
- Zöldcitrom, kakukkfű, fekete szezámmag
- 5 dkg Rokfortsajtos hollandi mártás
- 1 liter kész hollandi szósz (Nestlé Séf hollandi szósz)
Elkészítés:
A lazacot felszeleteljük, ezután csak sózzuk és hevített sütővajon mindkét oldalát megsütjük úgy, hogy a sütést a bőrös részén kezdjük és kb. 70% sütési idő elteltével fordítjuk. A gratenokat sütőpapírra helyezzük, majd sütőben kb. 170 fokon aranybarnára sütjük. Kevés vajon a combsonkát átpirítjuk, majd hozzáadjuk az előgőzölt cukorborsót, amit összepirítunk, fekete szezámmaggal meghintjük és sóval, friss kakukkfűvel ízesítjük. A kész hollandi szószt felmelegítjük és rokfort sajttal ízesítjük (termoszifonból is tálalhatjuk).
Tálalás:
A hollandi szószból tuffokat teszünk a tányérra, mellé helyezzük a lazacot, hosszában mellé tesszük a gratenburgonyát, amit esetleg középen ketté is vághatunk, és a pirított cukorborsót egyenletesen kisebb halmokban mellérakjuk. Zöldcitrom gerezdekkel, friss fűszernövényekkel vagy mikrosalátákkal és fekete szezámmaggal, vagy mandulával meghintve tálaljuk.
Borajánló: Kúcs Rosé 2020