Page 3 - Michelangelo sajtválaszték
P. 3
OLASZORSZÁG
a sajtgyártás egyik nagyhatalma, területén több, mint
450 féle sajtot állítanak elő. Az északi részén szeletelni
való kemény sajtokat készítenek, a közepén és a déli
területeken juhsajtot, az ország déli részén pedig lágy
sajtokat, főleg tésztára, pizzára vagy salátára valókat. DOP
EREDETVÉDELEM
Csoportosítását tekintve a sajt lehet friss vagy érlelt.
Friss sajtok közé soroljuk (nem csak olasz sajtokat Az eredetvédelmi rendszer célja, hogy a világ országai,
y
említve) többek között a mascarpone-t, a túrókat és valamint azok bizonyos régiói hagyományos, világszerte
túrókrémeket, a mozzarellát, gomolyát, vagy az ordát. híres mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeit –
Az érlelt sajtok közt megkülönböztetünk lágy sajto- bort, sajtot, olívaolajat, sonkát stb. – az utángyártástól
kat (camembert, brie, pálpusztai), félkemény sajto- megóvják, illetve azok minőségét biztosítsák. Az ere-
kat (gouda, appenzeller, trappista, edami, gruyere), detvédelmet az adott termék csomagolásán jelzik a
kemény sajtokat (parmezán, ementáli, cheddar) és megfelelő felirattal, valamint az oltalom alatt álló régió
belsőpenészes sajtokat (gorgonzola, rokfort, stilton). saját logójával. Olaszországban ez a DOP (Denomina-
zione di Origine Protetta), magyarul ugyanez az OEM
(oltalom alatt álló eredetmegjelölés).
DOP pecséttel ismert olasz különlegességek: Parmigi-
ano Reggiano, Prosciutto di Parma, Mozzarella di bufala
és San Marzano paradicsom.