Page 3 - Michelangelo sajtválaszték
P. 3

OLASZORSZÁG


             a sajtgyártás egyik nagyhatalma, területén több, mint
             450 féle sajtot állítanak elő. Az északi részén szeletelni
             való kemény sajtokat készítenek, a közepén és a déli
             területeken juhsajtot, az ország déli részén pedig lágy
             sajtokat, főleg tésztára, pizzára vagy salátára valókat. DOP

                                                                EREDETVÉDELEM
             Csoportosítását tekintve a sajt lehet friss vagy érlelt.
             Friss sajtok közé soroljuk (nem csak olasz sajtokat   Az eredetvédelmi rendszer célja, hogy a világ országai,
                                                                                                y
             említve) többek között a mascarpone-t, a túrókat és   valamint azok bizonyos régiói hagyományos, világszerte
             túrókrémeket, a mozzarellát, gomolyát, vagy az ordát.   híres mezőgazdasági és élelmiszeripari termékeit –
             Az érlelt sajtok közt megkülönböztetünk lágy sajto-  bort, sajtot, olívaolajat, sonkát stb. – az utángyártástól
             kat (camembert, brie, pálpusztai), félkemény sajto-  megóvják, illetve azok minőségét biztosítsák. Az ere-
             kat (gouda, appenzeller, trappista, edami, gruyere),   detvédelmet az adott termék csomagolásán jelzik a
             kemény sajtokat (parmezán, ementáli, cheddar) és   megfelelő felirattal, valamint az oltalom alatt álló régió
             belsőpenészes sajtokat (gorgonzola, rokfort, stilton).  saját logójával. Olaszországban ez a DOP (Denomina-
                                                                zione di Origine Protetta), magyarul ugyanez az OEM
                                                                (oltalom alatt álló eredetmegjelölés).


                                                                DOP pecséttel ismert olasz különlegességek: Parmigi-
                                                                ano Reggiano, Prosciutto di Parma, Mozzarella di bufala
                                                                és San Marzano paradicsom.
   1   2   3   4   5   6   7   8